dimarts, 21 d’octubre del 2008

Llegint el Fedó

Sembla que tots i totes comencem a barallar-nos amb el Fedó, el fúnebre diàleg dit sobre la immortalitat de l'ànima. N'he fet un esquema i una guia de fragments importants: fer peu en els textos. Què ens pot interessar avui d'aquest diàleg? No pas les "proves" de la immortalitat, tan inconcloents que el mateix Sòcrates es veu obligat a contar-se i a contar-nos un mite consolador d'un més enllà on es fa justícia a les ànimes.
Per què no llegir-lo com una lloa de Plató a Sòcrates que no només no necessita ser confortat per ningú sinó que és capaç de confortar els seus amics i deixebles convencent-los que morir no és morir? Perquè no recollir quantes vegades fan broma i es fan somriure i riure, mantenint en la difícil circumstància un diàleg amistós que no defuig el desafiament intel.lectual, com palesa el "semblava que Sòcrates s'alegrava de les objeccions de Cebes". Per què no llegir-hi i treballar les bones explicacions de la distinció sensible/ intel.ligible, els debats on es constata que posseïm coneixement no empíric? Per què no preguntar-nos si els principis parell-dualitat-alteritat/senar-unitat-identitat serveixen efectivament per a la "segona navegació"? Per què no fer-lo dialogar amb tota la filosofia presocràtica? Per què no afegir a la nostra col·lecció d'al·legories platòniques la dels habitants del fons del mar, que veuen el sol esmorteït?
Al capdavall, en el Banquet i el Fedre Plató ha establert que el motor del coneixement és Eros, una epithumia -un desig- que representa "la part immortal en la nostra naturalesa mortal". O sigui, que molt racionalisme, molt idealisme, molt innatisme, però res d'immortalitat de l'anima, només mites consoladors.
Si no, a què venia que aquella alumna de la segona fila s'eixugués una llàgrima quan vam acabar de llegir en veu alta les cinc darreres planes del diàleg?

4 comentaris:

Jordi Rodon ha dit...

Aquí, aquí! aquesta és la lectura que n'esperen els nostres alumnes. En línia.

Jordi Beltran ha dit...

Sembla com si en els quatre diàlegs de maduresaens parlés de l'ànima: Fedó l'ànima i les idees; república l'anima i la polis; banquet, l'ànima i l'eros; fedrel'ànima i la poesia.

Unknown ha dit...

He entrat per primera vegada al teu bloc i m'he descarregat l'esquema del Fedó (crec que em serà d'utilitat) i, pel mateix preu, m'has fet pensar una estona! Em sembla excessiu i inadmissible!! Estic tan indignat que ara mateix posaré un enllaç directe al meu miserable bloc de filosofia(blocs.xtec.cat/zadig), per si algun dels meus odiats alumnes tenen la desgràcia d'anar a parar al teu perillós bloc.

Jordi Beltran ha dit...

Gràcies, jesús, una abraçada ... indignada.