dimarts, 17 de febrer del 2009

Actualitat de Hume

I

Un 17 de febrer de fa 409 anys va ser executat a Roma, al campo dei Fiori, un científic, teòleg, filòsof i matemàtic anomenat Giordano Bruno. Delicte: parlar per si mateix. Cremava viu despullat, amb una premsa aferrada a la llengua perquè no pogués parlar. No hem llegit en aquests dies cap reparació per part dels membres de la institució que va perpetrar aquesta ignomínia.

II

El quatre de novembre de 1995, Isaac Rabin va ser assassinat. Era el primer ministre d'Israel, havia signat els acords de pau d'Oslo. Premi Nobel de la Pau, premi príncep d'Astúries. Acabava de fer un parlament en un mitin que havia aplegat milers d'israelians amb el lema Sí a la pau, no a la violència. El seu assassí, aleshores un jove jueu ortodox, compleix cadena perpètua, s'ha casat i ha tingut un fill.

III

Amnistia Internacional i Human Rigths Watch han denunciat reiteradament la manca de respecte al drets humans en la franja de Gaza, per part del govern de Hamàs (Moviment Islàmic de resistència). Hamàs és contrari als acords de pau d'Oslo, signats per Yasir Arafat i Isaac Rabin.

IV

"Quan estan en joc els interessos de la religió, cap moralitat té la força suficient per controlar el fanàtic entusiasta. El caràcter sagrat de la causa santifica qualsevol mesura que pugui utilitzar-se per promoure-la". (David Hume: Dìàlegs sobre la religió natural -1779).